Fii inspirat! Alege natural!
Home
 

Un alt studiu care prezinta pericolele BPA-ului

Un alt studiu care prezinta pericolele BPA-ului

Un sistem imunitar sănătos este extrem de important în combaterea agenților patogeni cum ar fi Candida. Lucrurile care încurajează un sistem imunitar sanatos includ administrarea probioticelor, o dieta saraca in alimente inflamatorii, menținerea pH-ului intestinal precum și o conditie fizica buna. Dacă vom face alegeri greșite în stilul nostru de viață, in dieta sau în altă situatie, devine din ce in ce mai greu pentru sistemul nostru imunitar sa ne asigure protecția de care avem nevoie.

canned-food

Nu există nici o îndoială că progresele tehnologice au făcut lumea un loc mai sigur și mai convenabil pentru a ne desfasura modul de viata. Cu toate acestea, fie acum fie mai tarziu, unul dintre aceste progrese tehnologice esueaza. În cazul compusului sintetic cunoscut ca BPA, există dovezi că acesta poate provoca perturbări grave ale sistemului imunitar. Un studiu recent realizat pe primate a constatat ca, chiar si nivelurile scazute de expunere la BPA, conduce la anomalii îngrijorătoare în dezvoltarea fatului.

 

Ce este BPA-ul?

BPA-ul sau bisfenolul A, este un compus sintetic, chimic utilizat în principal în fabricarea materialelor plastice. Acesta a aparut pe la sfârșitul anilor 1950 și este frecvent utilizat în fabricarea echipamentelor sportive, CD-urilor și DVD-urilor. Materiale plastice care conțin BPA sunt puternice si transparente, astfel încât aceasta substanța este adesea folosita pentru a face sticle de apă și recipiente pentru alimente. Este de asemenea utilizat în rășini epoxidice care captusesc conductele de apă sau partea interioara a conservelor. S-ar putea sa fii surprins să afli că majoritatea cutiilor din supermarket-urile locale utilizeaza o căptușeală din BPA. Se mai gaseste în plombele dentare si in hârtia autocopiativă.

Oare este BPA-ul periculos?

De la sfârșitul anilor 1990, a existat o preocupare tot mai mare cu privire la siguranta de expunere la BPA. Mai multe studii au descoperit ca mici cantități de BPA pot fi gasite în alimente și apoi ajung în corpul nostru. De fapt, estimările arata că aproximativ 90% din toti oamenii au BPA in organismele lor. Copiii, în special, par să aibă un nivel ridicat de BPA în organsimul lor, probabil pentru că nu au încă funcțiile hepatice bine dezvoltate ca ale unui adult, al cărui trup poate scăpa de BPA.

Unul dintre principalele motive de care sa fiti preocupati de efectele expunerii prelungite ale BPA-ului, este dereglarea sistemului endocrin. El imita estradiolul, un tip de estrogen folosit pentru reproducere, dezvoltarea fătului în timpul sarcinii, precum și pentru oase și organe sănătoase. În termeni simpli, BPA-ul iti poate afecta hormonii.

Sute de studii au fost efectuate pentru a determina efectele BPA-ului în special asupra dezvoltării fetale. De fapt, American Food and Drug Administration a declarat la începutul acestui an că cercetarea lor a demonstrat un motiv de îngrijorare, deoarece rozatoarele pe care au studiat, au prezentat anomalii după ce au fost expuse la niveluri mult mai ridicate de BPA decât au fost supusi oamenii în mod normal.

Cuvântul cheie de aici este “rozatoare”. Cele mai multe studii de pana în prezent au fost efectuate pe șobolani și șoareci. Chiar daca aceste animale sunt cu siguranță folositoare în testarea medicală, ele nu reacționează întotdeauna in acelasi mod la substanțe ca si oameni sau chiar ca alte animale. Luați ca exemplu scandalul thalidomida din anii 1950 – 1960. Noul medicament a fost testat extensiv pe rozatoare, verificat pentru efectul său asupra fetusilor de rozătoare, și a fost apoi considerat sigur pentru utilizarea de catre oameni. Mai târziu, când s-a constatat că thalidomida a provocat malformații congenitale severe in cazul persoanelor, medicamentul a fost testat pe iepuri și primate și aceste animale au aratat anomalii fetale. Dacă testarea se facea asa cum trebuie, tragedia thalidomida nu s-ar fi întâmplat.

Acest lucru ne aduce la un studiu recent asupa BPA-ului, de la Universitatea din Missouri, care a folosit primate (în loc de șobolani și șoareci) ca subiecți de test. A fost primul studiu de acest fel, iar rezultatele sunt destul de îngrijorătoare. Chiar și la expunerea la niveluri foarte scăzute de BPA, fetusi de maimuțe au prezentat anomalii în organe cum ar fi uterul, ovarele, glandele mamare, inima, plămânii și creierul. Acest lucru sugerează că mama gravidă poate transmite BPA-ul fatului in curs de dezvoltare.

In timp ce noi pur și simplu nu știm încă cât de mult ne poate afecta BPA-ul, mulți dintre noi credem că ar putea exista o legătură între acest compus chimic și o serie de afectiuni, cum ar fi probleme cu inima, cancerul, tumorile cerebrale si problemele de comportament.

Am menționat că BPA-ul poate afecta sistemul imunitar, dar unele dovezi solide le sugereaza cazul urmator. Un studiu epidemiologic realizat in 2011 a concluzionat că “BPA-ul și triclosanul pat afecta negativ functia imunitara umana”, iar un studiu mai recent a gasit o legatura intre nivelurile scazute de BPA si astmul avut in copilarie.

Alta preocupare mai puțin raportata cu privire la BPA, este efectul acestuia asupra mediului. Mai multe studii au ajuns la concluzia că în cazul în care râurile și lacurile sunt contaminate cu BPA, acesta are un efect negativ asupra capacității peștilor, amfibienilor, reptilelor, moluștelor, insectelor, crustaceelor și a altor organisme acvatice de a se reproduce.

 

Care este poziția oficială a BPA-ului?

În acest stadiu, Organizația Mondială a Sănătății și mai multe guverne, inclusiv cele ale Regatului Unit, Statelor Unite ale Americii, Australiei, Olandei și Elveției, cred că riscurile de expunere la BPA sunt prea mici pentru a fi motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, în Turcia a fost interzisa utilizarea BPA-ului în produsele pentru copii, în timp ce alte câteva guverne, inclusiv cele ale Franței, Danemarcei și Belgii au în vedere interzicerea substanței. Canada a declarat deja BPA o “substanță toxică”.

Interesant este ca, în Japonia, industria conservelor a incetat sa mai foloseasca BPA în izolatia celor mai multe dintre produsele sale. Pentru scoli au fost realizate produse din materiale plastice fara BPA. Un studiu a arătat că aceste acțiuni voluntare au dus la o scădere de 50% a nivelurilor de BPA din organismele japonezilor.

Cum să evitați expunerea la BPA?

Dacă sunteți îngrijorat de modul în care BPA-ul va poate afecta sănătatea ta, cel mai bine este sa nu va expuneti la el. Sunt lucruri foarte simple pe care le puteți face, cum ar fi următoarele:

  • Evitați sticlele de plastic, tacamurile si produsele din plastic, în special cele marcate cu codul de reciclare “7” sau cele care sunt realizate din plastic gros, transparent. Puteți apela la produse din materiale plastice fara BPA, dar acestea pot utiliza alte substanțe, cum ar fi BPS sau bisfenolul S, care pot fi la fel de dăunătoare. În schimb, optati pentru sticla, inox sau recipiente ceramice.
  • Reduceti consumul de alimente și băuturi care vin în conserve, deoarece cele mai multe cutii utilizeaza BPA în captuseala lor. În plus, alimentele proaspete sunt mult mai sanatoase oricum.
  • Dacă doriți să puneti alimente la microunde, scoate-ti alimentele din recipientul de plastic și puneți-le într-un recipient ceramic. Căldura poate descompune materiale plastice, crescând riscul de expunere la BPA.
  • Dacă trebuie să luați o prescriptie medicala tiparita, depozitați-o într-un compartiment diferit de portofel, astfel încât să nu intre în contact cu banii. Apoi spălați-vă mâinile cât mai curând posibil. Amintiti-va că igiena necorespunzatoare poate crește expunerea la BPA, deci optati pentru apă si săpun.
  • Întrebați medicul dentist despre plombele care nu conțin bisfenol A. Mai bine, aveti grija de dintii dumneavoastra., astfel încât nu veți avea nevoie de plombe în primul rând.

05/05/2015 This post was written by Categories: Articole CandidaDietaSanatateNaturala Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top