Fii inspirat! Alege natural!
Home
 

Cum sa cumparati ulei de masline autentic

Cum sa cumparati ulei de masline autentic. Trebuie sa fiti atenti la orice aliment pentru a ajunge sa mancati sanatos si sa evitati candida.

olive-oil-selectionUleiul de măsline este unul dintre cele mai comune uleiuri de pe planetă. Este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri de folosit pentru consum și gătit, deși are, de asemenea, utilizări în produse cosmetice, săpunuri, produse farmaceutice și chiar combustibil pentru lămpi cu ulei. În gătit, uleiul de măsline a fost utilizat de secole si a fost unul din uleiurile preferate ale grecilor și romanilor.

Astăzi, uleiul de masline este folosit peste tot în lume, și face parte din multe diete sănătoase. Dar esti sigur că uleiul de măsline pe care il cumperi este autentic? Dovezi recente au aratat ca uleiul de masline din aprovizionarea noastră, este unul dintre cele mai importante surse de fraudă și etichetare greșită. Din fericire, există câteva sfaturi simple pe care le puteți urma pentru a va asigura că uleiul de măsline pe care l-ati cumparat este ceea ce se pretinde a fi, și în acest post de pe blog am sa le impartasesc. Dar, mai întâi, să ne uităm la diferitele tipuri de ulei de măsline de pe piață.

Există multe tipuri diferite de ulei de măsline, în funcție de tipul de măsline utilizat în producție. Astăzi, Spania reprezinta aproape jumatate din intreaga productie mondiala de ulei de măsline, în special regiunea Andaluzia. Reglementarea uleiului de măsline este supravegheata de Consiliul Internațional de Măsline (CIM), care atribuie, de asemenea, notele comerciale pentru fiecare tip de ulei pe baza metodei de producție. Standardele de etichetare din Statele Unite guvernate de USDA sunt aceleași ca și cele prevăzute de CIM:

(1)  Uleiul de măsline extra virgin este de cea mai buna calitate, cu gust superioar si fara defecte senzoriale. Mai puțin de 10% din toate uleiurile de măsline din lume, se încadrează în această categorie.

(2)  Uleiul de măsline virgin este usor inferior în ceea ce priveste calitatea, are o aciditate de până la 1,5%, comparativ cu 0,8% a uleiului extra virgin. Cu toate acestea, ambele sunt realizate prin intermediul metodelor mecanice, fara folosirea chimicalelor.

(3)  Uleiul de măsline rafinat este cel mai comun tip. Aceasta se face prin diferite metode de rafinare, care sunt permise atât timp cât acestea nu cauzeaza o modificare a structurii gliceridice.

(4)  Uleiul de măsline (denumit simplu ca ulei de măsline în SUA) conține ulei rafinat, care în mare parte este amestecat cu ulei virgin. Acesta este adesea folosit in restaurante.

(5)  Uleiul de măsline lampant virgin este un ulei de calitate inferioara. Se obține prin metode mecanice, dar necesită o prelucrare suplimentară în scopul de a fi sigur atunci cand se utilizeaza în gătit.

Oare este autentic?

Mulți oameni laudă uleiul de măsline pentru beneficiile sale legate de sănătate, precum și gustul superior pe care il ofera atunci când vine vorba de gătit. Acesta este motivul pentru aceleași persoane sunt dispuse să plătească un preț mai mare în scopul de a utiliza cel mai bun ulei virgin de calitate, care nu a fost rafinat în nici un fel. Cu toate acestea, au existat nenumărate cazuri peste tot în lume în care produsele de calitate inferioară au fost etichetate incorect. Deși consumatorii au crezut ca au cumpărat ulei de măsline extra virgin, rezultatele au aratat ca uleiul din sticle a fost de fapt amestecat cu ulei rafinat.

Australia a fost prima țară care a efectuat un studiu pentru a determina exact cat de comuna este această problemă. Acest studiu a fost efectuat de către Australian Olive Association  și, s-a dovedit ca mai mult de jumatate din produsele pe care le-au testat nu corespundeau cu descrierea de pe etichetă. Chiar dacă australienii plăteau aproximativ 200 de milioane dolari in fiecare an pentru uleiul de masline extravirgin, mulți au primit de fapt un ulei tratat de o calitate inferioara.

După ce rezultatele inițiale au fost făcute publice în Australia, alte câteva țări au realizat, de asemenea, cercetari în produsele de pe piața lor. Noua Zeelandă și China au raportat rezultate similare cu cele ale Australiei. Un studiu efectuat de Universitatea din California, a arătat că mai mult de 70% din uleiul de măsline virgin importat nu a fost, de fapt, de înaltă calitatea afisata pe etichetă. Multe dintre probleme s-au reflectat catre industria italiană a uleiului de măsline, care s-a confruntat cu acuzații de fraudă și corupție.

 

Cum sa depistati uleiul de masline extravirgin autentic

 

Așa cum am menționat mai sus, cea mai mare parte a uleiului de măsline falsificat a venit de la producatori italieni. Cu toate acestea, există unele branduri italiene care oferă ulei de măsline extra-virgin autentic, și există si branduri care falsifica uleiul de masline si nu sunt italiane, deci, pur și simplu evitând uleiul de măsline italian, nu este neapărat o metodă foarte buna de evitare a produselor falsificate.

O altă metodă ar fi să rămâneti la brandurile care au trecut testul în studiile menționate mai sus. Cu toate acestea, aceste rezultate au aratat doar ca brandurile de ulei de măsline nu au fost etichetate greșit în momentul studiilor. Cele mai multe dintre ele nu au ferme proprii de măsline, astfel încât acestea să bazeaza pe furnizori.

Ca urmare a scandalului provocat de brandurile de ulei de măsline etichetate eronat, au apărut anumite agenții independente care oferă o certificare ca o modalitate de a demonstra că anumite mărci sunt autentice. Un astfel de exemplu este California Olive Oil Council. Prezentarea certificarii este pe deplin voluntară. Se acordă un sigiliu de aprobare după o inspecție pentru a demonstra că uleiul de măsline este cu adevărat extravirgin. Mai recent, un alt sigiliu de aprobare poate fi, acordat de către USDA, care a început testarea la cerere a marcilor de ulei de masline.

Ceva denumit în mod obișnuit ca “testul frigider” este o metodă folosită de mulți oameni pentru a stabili dacă uleiul de măsline este de buna calitate sau nu. Lăsând uleiul in frigider pentru cateva zile, unii consumatori cred că uleiul este extravirgin în cazul în care acesta începe să se solidifice. Cu toate acestea, acest lucru nu este un test precis. Uleiurile mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline se va solidifica în interiorul frigiderului, în timp ce uleiurile polinesaturate, cum ar fi de floarea soarelui și uleiul de șofrănaș nu se vor solidifica. Noile uleiuri aparute (care nu sunt ulei de măsline), cu un conținut ridicat de acid oleic, se solidifica. În realitate, acesta este un test pentru a vedea dacă uleiul este mononesaturat sau nu, nu este un test prin care sa verificam calitatea uleiului de măsline extravirgin.

Un test senzorial in mai multe etape este de multe ori cel mai accesibil pentru verificarea uleiului de măsline extravirgin. Uleiul de masline extravirgin este sensibil la lumină și căldură și se va inchide la culoare repede dacă nu este îmbuteliat în mod corespunzător. Acesta este motivul pentru care o sticla inchisa la culoare este un bun indicator al unui ulei de măsline depozitat în mod corespunzător. Mai mult decât atât, mirosul este distinct, chiar și pentru cineva familiarizat cu el. Comparatia cu un ulei rafinat ar trebui să permită oricui să faca diferența. De asemenea, rețineți că gustul uleiului de măsline extravirgin este puțin mai amar, comparativ cu gustul  măslinelor.

 

La fel cum trebuie sa fiti atenti la uleiul extra virgin pe care il folositi in salatele dumneavoastra, trebuie sa fiti atenti si la dulciurile si fainoasele pe care le mancati, deoarece acestea reprezinta mediul propice pe care candida se dezvolta.

26/02/2015 This post was written by Categories: Articole CandidaDieta Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top