Beneficiile de sanatate ale acizilor grasi Omega-3
Beneficiile de sanatate ale acizilor grasi Omega-3
Acizii grasi Omega-3 sunt cunoscuti ca elemente vitale intr-o dieta sanatoasa, avand numeroase beneficii dovedite in sanatate. Acestia sunt esențiali nu numai din cauza rolului lor important în menținerea unui metabolism normal, ci și pentru că ne ajuta in mentinerea functiilor cerebrale și permit o creștere și dezvoltare normală.
Deși sunt vitali pentru noi, corpul uman nu poate produce acizi grași Omega-3. In afara suplimentelor, singura sursă de acizi grasi Omega-3 și -6 pe care o avem este hrana pe care o consumam. Consumul suficient de acizi grasi Omega-3 reduce inflamatiile si poate combate o serie de afectiuni, printre care Candidoza sau alte probleme digestive.
Candidoza, inflamatiile si acizi grasi Omega-3
Într-un articol anterior despre Candidoza și inflamații, am discutat cum menținerea sanatoasa a florei intestinale este o modalitate de a evita inflamatia. Acest lucru se datorează legaturii dintre Candidoza si sindromul intestinului permeabil, o afectiune in care proliferarea cronica a Candidozei poate începe să deterioreze mucoasa intestinala, cauzand inflamarea intestinului. Inflamatiile pot fi provocate si de metaboliții Candidozei, cum ar fi acetaldehida și acidul tartric.
Deoarece dezvoltarea exagerata a Candidozei si inflamatiilor sunt strâns legate, una dintre cele mai bune metode de a reduce inflamatia din intestin este fără îndoială readucerea sistemului digestiv la un echilibru adecvat. Asta înseamnă menținerea corectă (acid) a pH-ului în intestin și încurajarea unei flore intestinale sănătoase. Cu toate acestea, corpurile noastre uneori au nevoie de un mic ajutor, caz în care acizii grași Omega-3 pot interveni.
Acizii grași Omega-3 au dovedit în mod repetat ca pot reduce inflamatia, conducand la o reducere a simptomelor legate de tulburarile digestive cronice, cum ar fi Candidoza. Omega-3 reduc inflamatia în două moduri. În primul rând, acestia împiedică formarea de compuși pro-inflamatorii numiti eicosanoizi, care sunt formati din acizii gasi Omega-6. Și în al doilea rând, acizi grași Omega-3 formeaza mai multi compuși anti-inflamatorii care reduc activ inflamația. Deci, cu alte cuvinte, acizii grași Omega-3 reduc atât cauza inflamației precum și orice inflamatie deja existenta.
Surse de acizi grasi Omeg-3
Există trei tipuri de acizi grasi Omega-3 pe care organismul uman trebuie sa-i absoarba din alimente: acidul eicosapentaenoic (AEP), acidul docosaexaenoic (ADH) și acidul alfa-linolenic (AAL). Primele două tipuri de acizi sunt cele mai importante, și sunt în principal găsite în pești cum ar fi somonul și sardinele. Acestia ne furnizeaza cele mai multe dintre beneficiile pentru sanatate atribuite de acizii grași Omega-3.
AAL se gaseste in diverse seminte si uleiuri de nuci, cum ar fi semintele de in, nucile, semintele de dovleac, soia, uleiul de canola, etc. Organismul asimileaza AAL și îl convertește în AEP și ADH, motiv pentru care alimentele care contin AAL sunt foarte proeminente în dietele vegetariane și vegane. Cu toate acestea, există mulți oameni ale căror organisme nu sunt capabile sa converteasca foarte eficient AAL în alti acizi grași, pierzand nutrienti de care au nevoie pentru a ramane sanatosi. Acesta este motivul pentru acizii grași Omega-3 vin sub forma de suplimente, cum ar fi capsule de ulei de pește.
Deși este o idee bună să mancati mai mult pește în scopul de a obține surse suplimentare de acizi grasi Omega-3, unii pesti (cum ar fi peștele-spadă, macroul și tonul) au niveluri ridicate de mercur și alte toxine astfel încât acestea ar trebui evitate. Copiii și femeile gravide, în special, trebuie sa evite aceste tipuri de pești.
Daca va intrebati de cat de mult Omega-3 trebuie sa consumati, nu va putem da un raspuns. Aceasta depinde în mare măsură de cât de mult Omega-6 consumati, deoarece trebuie să urmariti sa pastrati întotdeauna in echilibru cantitatea acestor două tipuri de acizi grași. Cei care mananca cantitati mari de cereale și carne, și pește foarte puțin, ar trebui să suplimenteze organismul cu cantități semnificative de Omega-3. Cu toate acestea, daca mancati o mulțime de pește și păstrati consumul de cereale la un nivel scăzut, s-ar putea să nu aveti nevoie să suplimentati foarte mult organismul cu Omega-3.
Alte motive pentru a suplimenta organismul cu acizii grasi Omega-3
Acizii grasi Omega-3 ajuta la reducerea inflamatiei si mentinerea funcțiile importante în corpul uman, dar adevărul este că beneficiile lor de sanatate se extind cu mult dincolo de aceste funcții. Cercetarea este încă în curs de a determina o întreaga gamă de efecte pozitive pe care o dieta bogata in acizi grasi Omega-3 o poate avea asupra sanatatii noastre. Iată câteva dintre beneficiile care au fost studiate până acum.
Colesterolul
S-a observat că persoanele care recurg la diete bogate in acizi grasi Omega-3, tind sa aiba niveluri mai ridicate de colesterol HDL, cunoscut sub numele de colesterolul “bun”, care promoveaza sanatatea inimii. Exemple pertinente includ pe cei care urmează dieta mediteraneană si eschimosii care mananca o multime de pește gras. Aceste rezultate au fost susținute de studii care au utilizat suplimente de ulei de pește bogat în acizi grași Omega-3, în scopul de a reduce nivelul trigliceridelor la subiecții umani.
Afectiunile cardiovasculare
Unul dintre beneficiile cele mai importante ale acizilor grasi Omega-3 este modul în care impiedica afectiunile cardiovasculare. Rolul acestor acizi de a ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare a fost foarte bine studiat. O dieta bogata în grăsimi mononesaturate și polinesaturate (acizii Omega-3 sunt polinesaturati) și, în același timp, saraca in grasimi saturate, reduce riscul de a dezvolta factori asociați cu bolile de inima, cum ar fi hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat. Mai mult decât atât, uleiul de pește este util pentru eliminarea grăsimilor în sânge și acest lucru scade semnificativ riscul unui accident vascular, atac de cord, ritm cardiac anormal, precum și alte condiții potențial letale.
Artrita reumatoida
Se pare că un consum crescut de acizi grași Omega-3 reduce unele simptomele ale artritei reumatoide (AR) cum ar fi rigiditatea si durerile articulare. În același timp, o creștere a consumului de ulei de pește în dieta, ar permite persoanelor care sufera de AR sa reduca cantitatea de medicamente anti-inflamatoare pe care le iau. Este posibil ca o combinație a acestor două opțiuni de tratament sa produca cele mai bune rezultate. Un studiu a aratat ca administrarea suplimentelor cu acizi grasi Omega-3 împreună cu terapiile conventionale, au contribuit la minimizarea simptomelor pacienților care suferă de menstruatie dureroasa si boli inflamatorii intestinale.
Unele cercetari sugerează că o creștere a aportului de acizi grași Omega-3 poate contribui la reducerea simptomelor altor forme de inflamatie, cum ar fi osteoartrita. Acest lucru se datoreaza faptului ca o consecință a unui regim alimentar bogat în acizi grasi n-3 este reducerea acizilor grasi n-6 si a consumului excesiv de acizi grași Omega-6 acizi grasi care au o legatura cu producerea inflamatiilor.
Cancerul
Unul dintre efectele cele mai studiate și dezbătute ale acizilor grasi Omega-3 este rolul lor în prevenirea cancerului. Deși nu există un consens general privind acest lucru, unele cercetari sugereaza ca acizii grasi Omega-3 sunt capabili sa scada riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Acesti acizi grasi sunt capabili sa reduca riscul de cancer de colon, precum si incetini progresia acestuia după ce a apărut și este în fază incipientă.
Acest lucru a fost observat la eschimoși, care au o dieta bogata in acizi grasi Omega-3, datorită peștelui gras pe care il mananca, si au, de asemenea, o rată foarte scăzută de cancer colorectal. Observațiile au fost susținute de datele de laborator, în care testele pe animale au arătat că acizii grași Omega-3 pot sa impiedice raspandirea bolilor. Este posibil ca acizii grasi Omega-3 sa joace un rol pozitiv în lupta cu alte forme de cancer (în special de prostată și de sân), dar nu există inca suficiente dovezi care să confirme acest fapt.
Astmul
Eficacitatea acizilor grasi Omega-3 pentru tratarea astmului este încă în curs de dezbatere. Un studiu efectuat pe copii a constatat că grupul care lua suplimente de ulei de pește a prezentat simptome reduse comparativ cu grupul placebo. Testul a fost relativ mic si este nevoie de mai multe cercetari, dar efectele anti-inflamatorii ale acizilor grași Omega-3 sugerează că acestia pot fi de ajutor.
Diabetul
Persoanele care suferă de diabet zaharat au un nivel scazut de colesterol HDL și un nivel ridicat de trigliceride. Ambele probleme pot fi rezolvate prin creșterea cantității de acizi grasi Omega-3 din dieta. Cu toate acestea, este important ca acizii grași sa provina din uleiul de pește (AEP și ADH). AAL, obtinut din semințe și plante, trebuie transformat de organism în AEP si ADH și acest lucru nu este ceva ce diabeticii pot face foarte bine. Mai mult decât atât, consumul uleiului de pește, poate provoca unele probleme la persoanele cu diabet de tip 2, deci este necesar să consulte un medic înainte de folosire.
Importanța echilibrului din acizii grasi Omega-3 si Omega-6
Acizii Omega-3 sunt foarte asemănători cu acizi grasii Omega-6, un alt grup de acizi grasi esentiali pe care organismul uman nu este capabil sa-i produca pe cont propriu. Acizii grasi Omega-6 sunt obținuti în principal din nuci, semințe și uleiuri obținute din acestea. Cu toate acestea, atunci cand aportul de acizi grasi Omega-3 și Omega-6 devine dezechilibrat, acest lucru poate provoca probleme de sanatate, cum ar fi inflamatia si artrita. Consumul suficient de acizi grasi Omega-3 este important să mențină acest echilibru.
Un lucru important de reținut este că nu există nici o cantitate recomandata de acizi grasi Omega-3 pentru a fi consumata zi de zi. Aceasta trebuie păstrata în echilibru cu consumul de acizi grasi Omega-6, așa ca, în realitate, oare cât de mult consumul unuia din ele ar trebui să dicteze consumul celuilalt? Ambele tipuri de acizi sunt concurente pentru același tip de enzime de conversie și organismul uman, pur și simplu nu poate produce suficienta enzime pentru a indeplini cerintele. Prin urmare, cu cat sunt prezenti mai mulți acizi grași Omega-6 in dieta noastra, cu atat mai putini acizi grasi AAL pot fi convertiti în ADH și AEP. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat că, de fapt concentrația de acizi grasi Omega-3 din tesutul uman este invers proporțională cu disponibilitatea acizilor grasi Omega-6.
Cum ne putem da seama dacă acizii gasi Omega-3 și Omega-6 din dieta noastra sunt echilibrati în mod corespunzător? Un semn important și evident este inflamatia. O cantitate excesivă de acizi grasi Omega-6 va duce la inflamarea țesuturilor. Acest lucru se întâmplă atunci când consumul relativ de Omega-6 este mai mare decât cel de Omega-3. Cu alte cuvinte, consumul mai mare de acizi grasi Omega-6 este probabil în regulă, atâta timp cât mâncați acizi grasi Omega-3 suficient pentru a pastra un echilibru. Semnele neașteptate de inflamație pot fi un indiciu bun ca o persoană necesita un consum mai mare de acizi grași Omega-3 in dieta lor.
Pentru a evita problemele asociate de un dezechilibru între acizi grași Omega-6 si Omega-3, trebuie gasit un raport adecvat între cele doua tipuri de acizi. Exista o multime de dezbateri în curs de desfășurare cu privire la ceea ce ar putea fi acel raport. Dovezile antropologice ne arata că raportul a crescut de-a lungul evoluției umane în favoarea acizilor grasi Omega-6 și acest lucru are în principal de-a face cu schimbările din dieta noastra. De fapt, este posibil ca strămoșii noștri primitivi sa fi avut un raport apropiat de 1:1. Schimbările severe au inceput sa aiba loc în timpul revoluției industriale, datorită faptului că uleiul vegetal bogat în acizi grași Omega-6 a devenit un ingredient comun folosit pentru gătit peste tot în lume. În același timp, cerealele care au fost bogate în acizi Omega-6 au fost folosite ca hrană pentru animale, modificand cantitatea de acizi grași Omega-6 primita din carne.
Cantitatea de acizi grasi Omega-6 din dieta americana a continuat să crească în timpul secolului 20. In anii 1930, raportul dintre acizi a fost raportat ca fiind 8: 4: 1, iar la sfârșitul secolului acesta a ajuns la 12: 4: 1. Estimările prezente ale raportului sunt chiar mai îngrijorătoare, variind între 10: 1 și 20: 1. Pe scurt, oamenii consuma acum mult mai mulți acizi grași Omega-6 decat ar trebui, afectand cantitatea de acizi Omega-3. La rândul său, acest lucru pare a fi o contribuție majoră la aparitia inflamației cronice și a bolilor inflamatorii ca astmul, artrita, etc..